ELŐTTE

UTÁNA


Miért fontos tisztán tartani klíma berendezéseinket?


A klímában kialakuló gombásodások, penészesedések oka a nedvesség. A folyamatos páralecsapódás miatt a készülékben legtöbbször ideális életkörülményekre lelő mikroorganizmusok megtelepednek, elszaporodnak. Rendszeres szellőztetés hiányában ez néhány héten belül bekövetkezik. Erősen fertőzött felületeken gyors eltávolításra van szükség, mivel a bekapcsolt klíma légmozgása felkavarja a penészgombák spóráit, ezzel kellemetlen szagot és betegségeket árasztva. Az a szerencsés ha a penész megjelenését követően a lehető leghamarabb felvesszük ellene a harcot. 

A legelterjedtebb, allergiát okozó penészgomba fajok az aspergillus és penicillum. Ezek mellett baktériumok is megjelennek a beltéri egységek hűtőbordáin illetve a cseppvíz tálcán. A legismertebb kifejezetten a légkondicionálókhoz köthető baktériumtörzs a legionella pneumophila. Ez egy mindenütt jelen lévő vízi organizmus, mely 25 Celsius fok és 45 Celsius fok közötti hőmérsékleten tud növekedni. Veszélyt abban az esetben jelentenek, ha a fertőzött vizet vízpára formájában belélegezzük! Ezek a baktériumok belélegezve atípusos tüdőgyulladást okozhatnak! Időseknél és gyengült immunrendszerrel rendelkezőknél akár halálos is lehet! 

A hagyományos penészgombaölő szerek többsége klórtartalmú. A penészgombákat ugyan sikerrel kiirthatják, de velük új egészségkárosító anyag kerül a lakóterünkbe. Nem utolsó sorban pedig a klór véglegesen tönkreteszi az elpárologtató speciális bevonatát, ezért kifejezetten fontos, hogy csakis klímák fertőtlenítésére kifejlesztett vegyszert használjunk a tisztításhoz. 

A klíma beltéri egység tisztításának az egészségmegóvás csak az egyik feladata. A lerakódások miatt a hőcserélőn nehezebben jut át a levegő, ezáltal a hűtés hatásfoka gyengül. A ventilátoron megtelepedett szennyeződés kiegyensúlyozatlanságot, és nem megfelelő légszállítást okoz, ami szintén a hűtés gyengülésében mutatkozik meg.

Szögezzük le, a gomba spórák ellen nincs mit tenni, azok állandóan jelen vannak a lakóterünkben, legfőképpen a klíma berendezéseink belső zegzugaiban megbújva, ezért javasolt a klíma beltéri egységének rendszeres és szakszerű karbantartása.


A klíma másik alkotórésze a kültéri egység, ami az esetek nagy részében a szabadban helyezkedik el, kitéve az időjárás viszontagságainak, napsütésnek, szélnek, pornak. Mivel a hőcserélőn működés közben nagy mennyiségű levegő áramlik át, és itt nincs szűrő, ami megakadályozza a por beszívását, ezért a sűrűn elhelyezkedő lamellák között a növényzet melléktermékei, a por és egyéb szennyeződések lerakódnak ezzel akadályozzák a levegő szabad áramlását. Ennek hatására a kültéri egység kondenzátora nehezebben adja le a hőt, a kompresszor erőlködik, alacsonyabb lesz a hatásfoka, több elektromos áramot fogyaszt és gyorsabban használódik el a készülék.

Jó tudni, hogy a karbantartások során a szerelők egy része a vállalt munka során csak a beltéri egységet tisztítja meg! A kültéri egység tisztítása és karbantartása az energiahatékonyság és gép élettartama szempontjából ugyanolyan fontos!! Klímánk ezen alkatrészének megtisztítása szintén nem elhagyható!

A berendezések garanciájának feltétele a gyártók által előírt, számlával igazolt évenkénti legalább egyszeri karbantartás! A karbantartás legoptimálisabb időpontja tavasszal esedékes. Amennyiben fűtésre is használják a berendezést, a második karbantartás az őszi hónapokban aktuális. 


Klíma beltéri+KÜLTÉRI egység karbantartása

15.000 Ft

                                                                         Több klíma esetén kérjen kedvezményes árajánlatot.


Mit tegyünk, ha penésztelepek lepik el a klímánkat?

 Súlyosan elhanyagolt berendezés alapos megtisztítása a gép teljes szétszerelését ( hűtőbordák leválasztása, mókuskerék kiemelése) igényli. Ez jelentősen növeli annak kockázatát, hogy az időközben elöregedett műanyag részek megrepedhetnek, ebből kifolyólag rezonanciát előidézve a gép működése során.

Hasonló esetek megelőzése céljából a berendezés elsődleges szemrevételezése után gépi vízpermetes tisztítást javaslunk. Ezen módszer a kézi tisztítással nem összehasonlítható! Nem bontjuk darabjaira a gépet, és makulátlan eredményre számíthatunk!

Elsőként speciális gombaölő vegyszerrel fújjuk be a berendezés belső felületeit, elkerülve az elektromos alkatrészeket. Ezt követően egy viszonylag erős vízsugárral lesöpörjük a kézzel egyébként elérhetetlen zegzugos részeket. A kifolyt, baktériummal teli vizet egy speciális szennyfogó zsákon keresztül egy vödörbe vezetjük bele.

Mosózsákos tisztítás 

27.000 Ft 

Reméljük a fenti képek meggyőzték Önt a klímatisztítás jelentőségéről

                                                              Több klíma esetén kérjen kedvezményes árajánlatot.
Klíma karbantartásának, tisztításának menete:

beltéri egységnél:

- elsődleges porszűrők fertőtlenítése speciális vegyszerrel 

- a légterelő lapátok leszerelése és tisztítása

- az elpárologtatón kialakult por, baktériumok és penészgomba vegyszeres fertőtlenítése 

- a műanyag burkolat teljes megtisztítása a portól és lerakódásoktól

- elektromos kötések ellenőrzése

- kifújt levegő hőmérsékletének bemérése lézeres műszerrel

- fertőtlenítő hatású illatosított légkondicionáló tisztító spray-vel való kezelés

kültéri egységnél:

- a kondenzátor alacsony nyomású géppel való átmosása a megfelelő és gazdaságos funkcionálás érdekében

- kondenzvíz cső esetleges dugulásának megszüntetése

- a rézcsövek szigetelésének állapotfelmérése

- a tartókonzolok rögzítéseinek épségének átvizsgálása, a rezgéscsillapítók épségének ellenőrzése, a rezonanciák elkerülése a csendes működés érdekében

- az elektromos kötések ellenőrzése az üzembiztos működés érdekében 


Egyéb javítási munkálatok mint pl. szigetelés pótlás, hűtőközeg rátöltés előzetes egyeztetés után történik! 


ELŐTTE

UTÁNA