Klímatisztítás    karbantartás

A járványhelyzetre való tekintettel kifejezetten figyelünk arra, hogy mindvégig orrot és szájat eltakaró maszkot viselünk, mialatt az Ön lakóterében tevékenykedünk! 

Sőt, figyelünk arra is, hogy mikor belépünk az Ön otthonába, ezt csakis cipővédő lábzsákot viselve tegyük, ezzel megőrizve otthona tisztaságát! 


ELŐTTE

UTÁNA


Miért fontos tisztán tartani klíma berendezéseinket?


A klímában kialakuló gombásodások, penészesedések oka a nedvesség. A folyamatos páralecsapódás miatt a készülékben legtöbbször ideális életkörülményekre lelő mikroorganizmusok megtelepednek, elszaporodnak. Rendszeres szellőztetés hiányában ez néhány héten belül bekövetkezik. Erősen fertőzött felületeken gyors eltávolításra van szükség, mivel a bekapcsolt klíma légmozgása felkavarja a penészgombák spóráit, ezzel kellemetlen szagot és betegségeket árasztva. Az a szerencsés ha a penész megjelenését követően a lehető leghamarabb felvesszük ellene a harcot. 

A legelterjedtebb, allergiát okozó penészgomba fajok az aspergillus és penicillum. Ezek mellett baktériumok is megjelennek a beltéri egységek hűtőbordáin illetve a cseppvíz tálcán. A legismertebb kifejezetten a légkondicionálókhoz köthető baktériumtörzs a legionella pneumophila. Ez egy mindenütt jelen lévő vízi organizmus, mely 25 Celsius fok és 45 Celsius fok közötti hőmérsékleten tud növekedni. Veszélyt abban az esetben jelentenek, ha a fertőzött vizet vízpára formájában belélegezzük! Ezek a baktériumok belélegezve atípusos tüdőgyulladást okozhatnak! Időseknél és gyengült immunrendszerrel rendelkezőknél akár halálos is lehet! 

A hagyományos penészgombaölő szerek többsége klórtartalmú. A penészgombákat ugyan sikerrel kiirthatják, de velük új egészségkárosító anyag kerül a lakóterünkbe. Nem utolsó sorban pedig a klór véglegesen tönkreteszi az elpárologtató speciális bevonatát, ezért kifejezetten fontos, hogy csakis klímák fertőtlenítésére kifejlesztett vegyszert használjunk a tisztításhoz. 

A klíma beltéri egység tisztításának az egészségmegóvás csak az egyik feladata. A lerakódások miatt a hőcserélőn nehezebben jut át a levegő, ezáltal a hűtés hatásfoka gyengül. A ventilátoron megtelepedett szennyeződés kiegyensúlyozatlanságot, és nem megfelelő légszállítást okoz, ami szintén a hűtés gyengülésében mutatkozik meg.

Szögezzük le, a gomba spórák ellen nincs mit tenni, azok állandóan jelen vannak a lakóterünkben, legfőképpen a klíma berendezéseink belső zegzugaiban megbújva, ezért javasolt a klíma beltéri egységének rendszeres és szakszerű karbantartása.


A klíma másik alkotórésze a kültéri egység, ami az esetek nagy részében a szabadban helyezkedik el, kitéve az időjárás viszontagságainak, napsütésnek, szélnek, pornak. Mivel a hőcserélőn működés közben nagy mennyiségű levegő áramlik át, és itt nincs szűrő, ami megakadályozza a por beszívását, ezért a sűrűn elhelyezkedő lamellák között a növényzet melléktermékei, a por és egyéb szennyeződések lerakódnak ezzel akadályozzák a levegő szabad áramlását. Ennek hatására a kültéri egység kondenzátora nehezebben adja le a hőt, a kompresszor erőlködik, alacsonyabb lesz a hatásfoka, több elektromos áramot fogyaszt és gyorsabban használódik el a készülék.

Jó tudni, hogy a karbantartások során a szerelők egy része a vállalt munka során csak a beltéri egységet tisztítja meg! A kültéri egység tisztítása és karbantartása az energiahatékonyság és gép élettartama szempontjából ugyanolyan fontos!! Klímánk ezen alkatrészének megtisztítása szintén nem elhagyható!

A berendezések garanciájának feltétele a gyártók által előírt, számlával igazolt évenkénti legalább egyszeri vagy kétszeri karbantartás! A karbantartás legoptimálisabb időpontja tavasszal esedékes. Amennyiben fűtésre is használják a berendezést, a második karbantartás az őszi hónapokban aktuális. 


Klíma beltéri+KÜLTÉRI egységek karbantartása

9.000 Ft

                                                                         Több klíma esetén kérjen kedvezményes árajánlatot.


Mit tegyünk, ha penésztelepek lepik el a klímánkat?

 Súlyosan elhanyagolt berendezés alapos megtisztítása a gép teljes szétszerelését ( hűtőbordák leválasztása, mókuskerék kiemelése) igényli. Ez jelentősen növeli annak kockázatát, hogy az időközben elöregedett műanyag részek megrepedhetnek, ebből kifolyólag rezonanciát előidézve a gép működése során.

Hasonló esetek megelőzése céljából a berendezés elsődleges szemrevételezése után gépi vízpermetes tisztítást javaslunk. Ezen módszer a kézi tisztítással nem összehasonlítható! Nem bontjuk darabjaira a gépet, és makulátlan eredményre számíthatunk!

Elsőként speciális gombaölő vegyszerrel fújjuk be a berendezés belső felületeit, elkerülve az elektromos alkatrészeket. Ezt követően egy viszonylag erős vízsugárral lesöpörjük a kézzel egyébként elérhetetlen zegzugos részeket. A kifolyt, baktériummal teli vizet egy speciális szennyfogó zsákon keresztül egy vödörbe vezetjük bele.

Vízpermetes tisztítás 

27.000 Ft helyett most

18.000 Ft 

Reméljük a fenti képek meggyőzték Önt a klímatisztítás jelentőségéről

                                                              Több klíma esetén kérjen kedvezményes árajánlatot.
Klíma karbantartásának, tisztításának menete:

beltéri egységnél:

- elsődleges porszűrők fertőtlenítése speciális vegyszerrel 

- a légterelő lapátok leszerelése és tisztítása

- az elpárologtatón kialakult por, baktériumok és penészgomba vegyszeres fertőtlenítése 

- a műanyag burkolat teljes megtisztítása a portól és lerakódásoktól

- elektromos kötések ellenőrzése

- kifújt levegő hőmérsékletének bemérése lézeres műszerrel

- fertőtlenítő hatású illatosított légkondicionáló tisztító spray-vel való kezelés

kültéri egységnél:

- a kondenzátor alacsony nyomású géppel való átmosása a megfelelő és gazdaságos funkcionálás érdekében

- kondenzvíz cső esetleges dugulásának megszüntetése

- a rézcsövek szigetelésének állapotfelmérése

- a tartókonzolok rögzítéseinek épségének átvizsgálása, a rezgéscsillapítók épségének ellenőrzése, a rezonanciák elkerülése a csendes működés érdekében

- az elektromos kötések ellenőrzése a biztonságos működés érdekében 


Egyéb javítási munkálatok mint pl. szigetelés pótlás, hűtőközeg rátöltés előzetes egyeztetés után történik! 


ELŐTTE

UTÁNA